On creixen les olives?

Els olivers i l'entorn

Producció pròpia

Les comarques de l’Urgell i la Segarra són zones històriques de producció d’oli d’oliva a Catalunya, amb una llarga tradició en la cultura de les oliveres i la producció d’aquest or líquid tan preciat.

Per aquesta raó, comptem amb grans extensions de plantacions d’oliveres per a la producció pròpia, controlant-ne i garantint-ne el procés i la qualitat.

Les dues comarques són caracteritzades per un clima mediterrani continental, amb hiverns freds i estius calorosos i secs, que proporcionen un clima idoni per al cultiu de l’olivera. Les oliveres que creixen en aquestes terres són de varietats autòctones, com ara l’arbequina i la verdiell, que es caracteritzen per la seva resistència i el seu sabor intens i complex.

Les oliveres a l’Urgell i la Segarra són cultivades principalment en terrenys secs i pedregosos, tot i que cada vegada s’incorpora en més plantacions el reg gota a gota, que proporcionen les condicions òptimes per al creixement de les arrels i el desenvolupament dels fruits. Els pagesos locals hem desenvolupat tècniques tradicionals de cultiu i recol·lecció de les olives, que s’han transmès de generació en generació, i que permeten obtenir un oli d’oliva de gran qualitat i sabor.

Cal destacar que la producció d’oli d’oliva en aquestes comarques és una activitat que s’ha mantingut al llarg del temps, gràcies a la passió i l’esperit de superació dels pagesos i dels productors i molins d’oli. La combinació de tradició, passió, i coneixement, amb l’ús de tècniques modernes i sostenibles, són la clau per a la producció d’un oli d’oliva d’alta qualitat, que és apreciat arreu del món.

KM. 0

A les comarques de l’Urgell i la Segarra, la producció d’oli d’oliva es basa en el concepte de KM. 0, ja que els pagesos porten les olives al nostre molí directament des dels seus camps de cultiu, garantint així la frescor i la qualitat de la matèria prima. Aquesta pràctica també promou la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, ja que es redueixen les emissions de CO2 derivades del transport de les olives a grans distàncies. A més, el procés de producció de l’oli es realitza a nivell local, fomentant així l’economia de la zona i la valorització dels productes autòctons. Així doncs, el consum d’oli d’oliva produït a les comarques de l’Urgell i la Segarra no només garanteix la qualitat i la frescor del producte, sinó que també promou valors com la sostenibilitat, la proximitat i el suport a l’economia local.